John A. McDougall

Doktor John A. McDougall – lekarz internista, ekspert odżywiania. Ukończył Wydział Medycyny na Stanowym Uniwersytecie Medycznym w Michigan (Michigan State University’s College of Human Medicine). Staż odbył w Queen’s Medical Center w Honolulu (Hawaje) a swoją rezydenturę medyczną na Uniwersytecie Hawajskim.

Autor książek na temat odżywiania, m.in. bestsellera The Starch solution (tytuł polski: Zdrowie bez recepty. Czyli skrobia, która leczy). Prowadził programy żywieniowe w Szpitalu św. Heleny W Kalifornii, Blue Cross Blue Shield w Minneapolis oraz – od roku 2002 do dziś – w Santa Rosa w Kalifornii.

Od ponad 30 lat publikuje i prowadzi wykłady omawiające wpływ odżywiania na choroby. Jest założycielem i dyrektorem znanego w Stanach Zjednoczonych Programu McDougall (McDougall Program) – opartego na zmianach odżywiania i stylu życia – który wraz z żoną prowadzi w swoim ośrodku w Kalifornii. Przez ponad 30 lat prowadził tysiące pacjentów.

Jego program przynosi nie tylko szeroki zakres trwałych korzyści zdrowotnych, ale co ważniejsze, hamuje a nawet cofa choroby takie jak: nadciśnienie, choroby serca, cukrzyca oraz inne.