Tia Blanco
- profesjonalna surferka
- dwukrotna Mistrzyni Świata surfingu ISA
- Wegetarianka od urodzenia
- Weganka od 2013 roku
Tia Blanco jest zawodową sportsmenką i jednocześnie weganką, pochodzi ze Stanów Zjednoczonych.
Zdobyła złoty medal na Międzynarodowych Mistrzostwach Świata Surfingu Kobiet ISA (International Surfing Association) w 2015 roku a następnie obroniła swój tytuł, powtarzając ten sukces i zdobywając złoty medal również w roku 2016. Obecnie szykuje się na Letnie Igrzyska Olimpijskie w Tokio w 2020 roku.
Tia została sklasyfikowana wśród top 50 najlepszych surferek na świecie przez World Surf League (Światowa Liga Surfingu)
Tia od urodzenia jest wegetarianką a od 2013 roku weganką. Tak więc, na 100% roślinnej diecie i bez produktów zwierzęcych była już przez 2 lata zanim zdobyła swój złoty medal na mistrzostwach świata. Na co dzień, poza sezonem, pozwala sobie czasami na wegańskie i zarazem niekoniecznie w pełni zdrowe produkty, jak przetworzone dania czy sporadycznie słodycze, ale jeśli tylko szykuje się do zawodów – a szczególnie w trakcie zawodów – jest wierna wyłącznie nieprzetworzonym, pełnowartościowym i i przede wszystkim świeżym produktom roślinnym. Tia podkreśla, że to wtedy czuje największy przypływ energii i siły a zarazem czuje, że jest to najzdrowszy i najbardziej odżywczy sposób odżywiania, jaki może sobie podarować.
Co zjada wegańska Mistrzyni Świata w ciągu dnia?
Taka zdrowa dieta roślinna w wydaniu Blanco obejmuje w ciągu dnia, np.:
- owocowo-zielone smoothie (owoce, zielone warzywa liściaste, siemię lniane, nasiona konopi)
- owocowe śniadanie (świeże, całe owoce)
- wielka sałatka + quinoa
- na obiad organiczne tofu z warzywami i pełnoziarnistym ryżem