Burgery wegańskie z fasoli ! Z serii: przepis dietetyka

1984
Burgery Weganskie_VeganSport.pl

Nie wiem jak Wy, ale ja nie lubę skomplikowanych wieloskładnikowych przepisów. Zawsze to jakoś zniechęca mnie do gotowania. No i powiem szczerze, wolę robić inne rzeczy, niż gotować.

 

Raczej tworzę własne przepisy, których później najczęściej nie powtarzam, bo zapominam jak konkretne danie przyrządziłam… Dzisiaj jednak udało mi się spisać listę składników na wegańskie burgery, które zrobiłam, więc pochwalę się przepisem.

 

BURGERY WEGAŃSKIE

Składniki na 8 niewielkich burgerów:

  • 400 g ugotowanej fasoli (duży jaś)
  • 200 g ugotowanego ryżu
  • 30 g kopru (może być mrożony)
  • Przyprawy (spore ilości): pieprz, sól, majeranek, cząber, czubryca zielona lub dowolne

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 200 st.C a tackę do pieczenia wyłożyć papierem. Wszystkie składniki połączyć w dużej misce i zagnieść ciasto rękami. Doprawić wedle uznania (nie bać się przypraw!). Lepić burgery, przełożyć na tackę i piec przez ok 15 min. z każdej strony.

Wegańskie Burgery można też usmażyć! U mnie były jednak smażone na niewielkiej ilości oliwy. Wiadomo jednak, że im mniej smażenia, tym lepiej 😉

 

Wartość odżywcza dwóch małych burgerów (bez oliwy/oleju do smażenia):

Energia: 200 kcal
Białko: 9 g
Tłuszcz: 0.8 g
Węglowodany: 30 g
Potas: 604 mg
Magnez: 82.5 mg

O AUTORZE: Iwona Kibil – Dietetyk, specjalistka diet roślinnych oraz praktyk diety nieprzetworzonej Zobacz więcej
PODZIEL SIĘ