Chociaż omlet kojarzy się głównie z jajami, to bez nich może wyjść zaskakująco puszysty i pyszny. W dodatku jest to wysokobiałkowy posiłek!
Wystarczy użyć mąki z ciecierzycy i inwencji twórczej. Mój omlecik jest bardzo prosty, jego bazą jest mąka, napój sojowy i przyprawy. Warzyw można użyć dowolnych.
Składniki
- 6 kopiastych łyżek mąki z ciecierzycy (ok 85 g)
- napój sojowy niesłodzony (około 60 – 70 ml)
- przyprawy (u mnie sól, pieprz, oregano, kurkuma, ale można też dodać płatków drożdżowych)
Dodatki w dowolnej ilości
- groszek zielony mrożony (około 1/2 szklanki)
- papryczka chilli
- papryka czerwona posiekana
- szczypiorek
- cebula czerwona
Warzywa na talerzu
- marchewka
- pomidorki
- rzodkiewka
- szczypiorek
- roszponka
Przygotowanie
Mąkę wsypać do miski, dodać po trochu przypraw i wlewać napój mieszając łyżką. Można mikserem, ale mi nie chciało się go brudzić. Konsystencja powinna być dość gęsta. Odstawić na chwilę i w tym czasie pokroić warzywa. Dodać je do mąki wraz z mrożonym groszkiem. Patelnię posmarować olejem rzepakowym i rozgrzać. Wlać masę na patelnię i „piec” na pozycji 6 z obu stron, aż omlet się zarumieni. Gotowe!
Wartość odżywcza:
Energia 412 kcal
Białko 25,4 g
Tłuszcz 7g
Węglowodany 48 g
Potas 893.5 mg
Magnez 170 mg
Mangan 1.7 mg
Żelazo 5.7 mg
Cynk 3.1 mg
