Omlet z ciecierzycy! Z serii: przepis dietetyka

56
Omlet z ciecierzycy_VeganSport.pl

Chociaż omlet kojarzy się głównie z jajami, to bez nich może wyjść zaskakująco puszysty i pyszny. W dodatku jest to wysokobiałkowy posiłek!

Wystarczy użyć mąki z ciecierzycy i inwencji twórczej. Mój omlecik jest bardzo prosty, jego bazą jest mąka, napój sojowy i przyprawy. Warzyw można użyć dowolnych.

 

Składniki

  • 6 kopiastych łyżek mąki z ciecierzycy (ok 85 g)
  • napój sojowy niesłodzony (około 60 – 70 ml)
  • przyprawy (u mnie sól, pieprz, oregano, kurkuma, ale można też dodać płatków drożdżowych)

Dodatki w dowolnej ilości

  • groszek zielony mrożony (około 1/2 szklanki)
  • papryczka chilli
  • papryka czerwona posiekana
  • szczypiorek
  • cebula czerwona

Warzywa na talerzu

  • marchewka
  • pomidorki
  • rzodkiewka
  • szczypiorek
  • roszponka

Przygotowanie
Mąkę wsypać do miski, dodać po trochu przypraw i wlewać napój mieszając łyżką. Można mikserem, ale mi nie chciało się go brudzić. Konsystencja powinna być dość gęsta. Odstawić na chwilę i w tym czasie pokroić warzywa. Dodać je do mąki wraz z mrożonym groszkiem. Patelnię posmarować olejem rzepakowym i rozgrzać. Wlać masę na patelnię i „piec” na pozycji 6 z obu stron, aż omlet się zarumieni. Gotowe!

Wartość odżywcza: 

Energia 412 kcal
Białko 25,4 g
Tłuszcz 7g
Węglowodany 48 g

Potas 893.5 mg
Magnez 170 mg
Mangan 1.7 mg
Żelazo 5.7 mg
Cynk 3.1 mg

O AUTORZE: Iwona Kibil – Dietetyk, specjalistka diet roślinnych oraz praktyk diety nieprzetworzonej Zobacz więcej
PODZIEL SIĘ