Czekoladowe ciasto z fasoli – bez pieczenia! Z serii: przepis dietetyka

169
ciasto czekoladowe z fasoli VeganSport.pl

Polecam to ciasto szczególnie kobietom w ciąży, które nie mogą patrzeć na fasolę. Dzięki temu, fasola łatwiej wchodzi.

Z tego miejsca pozdrawiam wszystkie moje ciążarne pacjentki, które nie mogą patrzeć na cieciorkę i fasolę. Ciasto z cieciorki również znajdziecie na moim blogu.

 

CIASTO Z FASOLI

Składniki

  • 1 szkl ugotowanej fasoli czerwonej lub czarnej
  • 1/2 szkl namoczonych rodzynek lub daktyli
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
  • 1 duża łyżka kakao (lub więcej)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki mleka roślinnego nie słodzonego
  • opcjonalnie aromat waniliowy lub migdałowy
  • można dodać jeszcze migdały zmielone lub sezam (opcjonalnie)

Przygotowanie

Wszystko zmiksować, włożyć do formy i schłodzić. Można schłodzić w zamrażarce (około godziny) a dalej w lodówce. Uwaga, jest to ilość na małą blaszkę ciasta (mini foremkę), ale nie da się tego zjeść dużo. Prawdę mówiąc, jeden mały kawałek ważący 50 g wystarczy w zupełności. Ilość ciasta jest na ok 7-8 małych porcji (po ok 50 g).

 

Wartość odżywcza jednej porcji (100 g ciasta):

  • Energia: 200 kcal
  • Białko: 7 g
  • Tłuszcz: 5,6 g
  • Węglowodany: 33,2 g
  • Potas: 544 mg
  • Magnez: 60 mg
O AUTORZE: Iwona Kibil – Dietetyk, specjalistka diet roślinnych oraz praktyk diety nieprzetworzonej Zobacz więcej
PODZIEL SIĘ