Wegańska zupa z soczewicy! Z serii: przepis dietetyka

2433
Weganska zupa z soczewicy_VeganSportpl

Dzisiaj pomysł na gęstą zupę z soczewicy, którą przyrządzimy w szybki i prosty sposób. 

 

WEGAŃSKA ZUPA Z SOCZEWICY

Składniki

  • Soczewica czerwona, nasiona suche – 180 g
  • Pomidory w puszce – 800 g
  • Pomidor – 600 g
  • Woda – 1 200 ml
  • Koper ogrodowy – 30 g
  • Wino czerwone – 15 g
  • Koncentrat pomidorowy, 30% – 100 g
  • Przyprawy: oregano, sól, pieprz

 

Przygotowanie

Do garnka wsypać soczewicę i zalać wodą. Poczekać chwilę, aż zanieczyszczenia wypłyną na wierzch i wylać wodę (można przepłukać normalnie, ja robię w taki sposób). Następnie zalać soczewicę wodą (około 1200 ml) i zagotować z liśćmi i zielem. W tym czasie całe pomidory zalać wrzątkiem i poczekać chwilę, aby skórka sama zaczęła schodzić. Obrać pomidory i dodać do gotującej się soczewicy. Kiedy soczewica się zagotuje, dodać do niej pomidory w puszcze. Doprawić przyprawami, winem i koncentratem. Wyjąć liście, ziele i zmiksować. Gotowe. Na talerzu dodać makaron.

Wartość odżywcza podana poniżej jest samej zupy, bez makaronu. Ja swoją zupę zjadłam z makaronem i jogurtem sojowym. Zupę można zabielić tym jogurtem lub np. śmietaną słonecznikową.

 

Wartości odżywcze dla 300 ml zupy (1 talerz)

Energia 95 kcal
Białko 6,6 g
Tłuszcz 0,8 g
Węglowodany 18 g
Potas 613 mg
Żelazo 2,5 mg
Cynk 1 mg

 

O AUTORZE: Iwona Kibil – Dietetyk, specjalistka diet roślinnych oraz praktyk diety nieprzetworzonej Zobacz więcej
PODZIEL SIĘ