Dzisiaj pomysł na gęstą zupę z soczewicy, którą przyrządzimy w szybki i prosty sposób.
WEGAŃSKA ZUPA Z SOCZEWICY
Składniki
- Soczewica czerwona, nasiona suche – 180 g
- Pomidory w puszce – 800 g
- Pomidor – 600 g
- Woda – 1 200 ml
- Koper ogrodowy – 30 g
- Wino czerwone – 15 g
- Koncentrat pomidorowy, 30% – 100 g
- Przyprawy: oregano, sól, pieprz
Przygotowanie
Do garnka wsypać soczewicę i zalać wodą. Poczekać chwilę, aż zanieczyszczenia wypłyną na wierzch i wylać wodę (można przepłukać normalnie, ja robię w taki sposób). Następnie zalać soczewicę wodą (około 1200 ml) i zagotować z liśćmi i zielem. W tym czasie całe pomidory zalać wrzątkiem i poczekać chwilę, aby skórka sama zaczęła schodzić. Obrać pomidory i dodać do gotującej się soczewicy. Kiedy soczewica się zagotuje, dodać do niej pomidory w puszcze. Doprawić przyprawami, winem i koncentratem. Wyjąć liście, ziele i zmiksować. Gotowe. Na talerzu dodać makaron.
Wartość odżywcza podana poniżej jest samej zupy, bez makaronu. Ja swoją zupę zjadłam z makaronem i jogurtem sojowym. Zupę można zabielić tym jogurtem lub np. śmietaną słonecznikową.
Wartości odżywcze dla 300 ml zupy (1 talerz)
Energia 95 kcal
Białko 6,6 g
Tłuszcz 0,8 g
Węglowodany 18 g
Potas 613 mg
Żelazo 2,5 mg
Cynk 1 mg