Białko w diecie kobiety trenującej

60
Bialko w diecie kobiety_VeganSportpl

Białko jest podstawowym budulcem i składnikiem naszego ciała. Jako główny składnik znaleźć je możemy w mięśniach, skórze, narządach oraz gruczołach.

 

Znajdziemy je również prawie we wszystkich płynach w naszym organizmie. Białko odgrywa również bardzo ważną rolę w procesach biologicznych – transportuje cząsteczki, służy jako przeciwciała, działa jako przekaźnik impulsów nerwowych. Jako składnik diety, jest szczególnie istotny dla kobiet aktywnych fizycznie, ze względu na swoje właściwości.

 

Białko ma wpływ na metabolizm

Spożywanie wyższej ilości białka może przyspieszyć nasz metabolizm nawet o 40%, to naprawdę bardzo wysoki wynik!

Białko samo w sobie jest niskim nośnikiem energetycznym dla organizmu i ma niewiele kalorii w porównaniu do tłuszczów, czy nawet węglowodanów. Przyrost masy mięśniowej ma również wpływ na nasz metabolizm – dlatego nie powinnyśmy przejmować się zbytnio, kiedy po rozpoczęciu ćwiczeń nasza waga zmienia się minimalnie w dłuższym okresie czasu. Następuje wtedy rekompozycja naszego ciała i jeśli zaczynamy zauważać efekty wizualne, to naprawdę bardzo dobry znak!

 

Białko pełni nie tylko ważną rolę w procesie wzrostu i rozwoju naszego ciała, ale również w procesach regeneracyjnych

Korzystnie wpływa również na nasze libido, pomaga w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej oraz bierze udział w regulacji gospodarki wodnej. Dieta uboga w białko może niekorzystnie wypływać na absorpcję jelit, co w konsekwencji prowadzi do utraty masy kostnej. Niedostateczna ilość białka jest niebezpieczna dla naszego zdrowia. Może doprowadzić do spadku odporności organizmu, a nawet do obniżenia naszej wydolności psychicznej i fizycznej.

 

Białko w nadmiarze szkodzi! 

Białko w nadmiarze szkodzi. Dlatego zwyczajnie należy zachowywać równowagę i mieć świadomość swojego zapotrzebowania na ten makro składnik w diecie. Nadmiar białka może prowadzić do niedoborów innych składników (szczególnie węglowodanów), ale może również obciążać nerki i wątrobę.

 

Odpowiednia ilość białka dla kobiety

Ilość białka odpowiednia dla nas jest zależna od wieku, stanu naszego zdrowia oraz specyfiki naszego trybu życia. Czynnikiem branym pod uwagę jest również masa naszego ciała.

U kobiet nie aktywnych fizycznie zapotrzebowanie na białko oscyluje w granicach 0.6 – 1.2 g na kilogram masy ciała, natomiast u kobiet aktywnych fizycznie zapotrzebowanie to jest wyższe i oscyluje w granicach 1.2-2.5 g na kilogram masy ciała.

  • Rozkładajmy jednak białko równomiernie na posiłki, jednorazowo nie powinnyśmy przekraczać spożycia 40 g białka, ponieważ większe ilości stanowią już duże wyzwanie dla enzymów wątrobowych

Doskonale jest zdawać sobie sprawę z naszego zapotrzebowania kalorycznego oraz z zapotrzebowania na elementarne składniki naszej diety:  białko, węglowodany oraz tłuszcze – to pozwoli nam cieszyć się zdrowiem, piękną sylwetką oraz zharmonizować nasz organizm.

 

O AUTORZE: Jagoda Feszczak – II miejsce Mistrzostw Polski w Kulturystyce i Fitness 2018, Trener personalny Zobacz więcej
PODZIEL SIĘ