Polecam to ciasto szczególnie kobietom w ciąży, które nie mogą patrzeć na fasolę. Dzięki temu, fasola łatwiej wchodzi.
Z tego miejsca pozdrawiam wszystkie moje ciążarne pacjentki, które nie mogą patrzeć na cieciorkę i fasolę. Ciasto z cieciorki również znajdziecie na moim blogu.
CIASTO Z FASOLI
Składniki
- 1 szkl ugotowanej fasoli czerwonej lub czarnej
- 1/2 szkl namoczonych rodzynek lub daktyli
- 3 łyżki wiórek kokosowych
- 1 duża łyżka kakao (lub więcej)
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki mleka roślinnego nie słodzonego
- opcjonalnie aromat waniliowy lub migdałowy
- można dodać jeszcze migdały zmielone lub sezam (opcjonalnie)
Przygotowanie
Wszystko zmiksować, włożyć do formy i schłodzić. Można schłodzić w zamrażarce (około godziny) a dalej w lodówce. Uwaga, jest to ilość na małą blaszkę ciasta (mini foremkę), ale nie da się tego zjeść dużo. Prawdę mówiąc, jeden mały kawałek ważący 50 g wystarczy w zupełności. Ilość ciasta jest na ok 7-8 małych porcji (po ok 50 g).
Wartość odżywcza jednej porcji (100 g ciasta):
- Energia: 200 kcal
- Białko: 7 g
- Tłuszcz: 5,6 g
- Węglowodany: 33,2 g
- Potas: 544 mg
- Magnez: 60 mg