Diety roślinne obniżają ryzyko niewydolności serca

125
Diety roslinne i niewydolnosc serca_VeganSport.pl

Diety roślinne (oparte na produktach roślinnych) obniżają ryzyko rozwinięcia się niewydolności serca, jak wynika z danych przedstawionych podczas sesji naukowych Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego (American Heart Association), które odbyły się w dniach 11-15 listopada 2017 w Anaheim (Kalifornia, USA).

 

Naukowcy porównali 5 różnych diet wśród 15,569 uczestników bez zdiagnozowanej wcześniej choroby serca lub niewydolności serca – z badania zatytułowanego Przyczyny Geograficznych i Rasowych Różnic w Udarze (REGARDS), i śledzili następnie wskaźniki przypadków niewydolności serca.

 

Ci, którzy stosowali dietę roślinną włączającą m.in. ciemne warzywa liściaste, fasole oraz pełne ziarna a jednocześnie wykluczyli ze swojej diety mięso przetworzone – obniżyli ryzyko niewydolności serca o 42%.

 

Inne analizowane diety zawierały czerwone mięso, tłuszcze nasycone, jaja oraz słodzone cukrem napoje.

 

Źródło:

Physicians Committee for Responsible Medicine

Lara K, Levitan EB, Gutierrez OM, et al. Plant based diet associated with less heart failure risk. Poster presented at: American Heart Association’s Scientific Sessions 2017; November 11-15, 2017; Anaheim, CA.