Intermittent Fasting (IF) czyli post przerywany

394
IF_post przerywany VeganSport.pl

Posty zawsze budziły zainteresowanie osób próbujących schudnąć. Zawsze też działały bo ograniczenie w spożyciu żywności spowoduje taki efekt. Intermittent Fasting (IF) nie jest jednak zwykłym postem, a postem przerywanym co oznacza, że w ciągu dnia planuje się czas przeznaczony na głodzenie i czas, w którym jeść można.

 

Post przerywany i godziny kiedy możemy jeść 

Godziny, w których spożywa się posiłki nazwane są okienkiem żywieniowym i zazwyczaj wynoszą one od 4 do 8 godzin. Jeżeli okienko żywieniowe rozpoczyna się o 12:00 to może się skończyć w godzinach pomiędzy 16:00 – 20:00 i po tym czasie zaprzestaje się jedzenia aż do godziny 12:00 dnia następnego.

Intermittent Fasting – dla kogo korzystny? 

Post przerywany, a więc nasz IF, może być korzystny dla osób z nadwagą, otyłością i insulinoopornością, gdyż w badaniach udowodniono poprawę parametrów lipidowych, glukozy, wrażliwości tkanek na insulinę oraz redukcję tkanki tłuszczowej wśród osób stosujących ten rodzaj postu. Chociaż w okienku żywieniowym można jeść dowolną ilość posiłków, podczas stosowania IF je się i tak mniej, niż przy standardowej diecie zawierającej 4-5 posiłków w ciągu dnia.

Jest to również sposób dobry dla osób, które lubią zjadać późne śniadania (lub wręcz z nich rezygnują) oraz dla osób, które nie mają czasu na jedzenie i gotowanie. Należy jednak pamiętać, aby w okienku żywieniowym znalazły się naprawdę zdrowe i wartościowe potrawy a nie przetworzone typu „fast food”.

Kto powinien unikać takiego postu? 

Post przerywany (Intermittent Fasting) nie będzie odpowiednią dietą dla osób cierpiących na cukrzycę, hipoglikemię reaktywną, czy trenujących bardzo intensywnie. Ponadto, chociaż badania z udziałem osób stosujących IF wyglądają obiecująco, trzeba pamiętać o tym, że nie są one długoterminowe a przy tym, prowadzone z udziałem niewielkich grup osób.

O AUTORZE: Iwona Kibil – Dietetyk, specjalistka diet roślinnych oraz praktyk diety nieprzetworzonej Zobacz więcej