Nowe badanie wykazało, że dieta wegańska poprawia markery cukrzycy u dorosłych z nadwagą.
Uczestnicy badania będący w grupie na diecie wegańskiej doświadczyli poprawy funkcji komórek beta, podniesienia wrażliwości na insulinę, poprawy kontroli poziomu cukru we krwi oraz utraty wagi ciała.
Dieta wegańska poprawia funkcje komórek beta, jak wynika z badania opublikowanego w magazynie Nutrients.
Naukowcy z Komitetu Lekarzy oceniali insulinooporność po spożyciu posiłku u 75 uczestników z nadwagą, ale bez cukrzycy – przez 16 tygodni. Połowa z nich była na niskotłuszczowej diecie wegańskiej.
Ci, którzy spożywali wegańską dietę podnieśli wydzielanie insuliny stymulowane posiłkiem oraz wrażliwość na glukozę komórek beta i obniżyli jednocześnie wagę ciała, w porównaniu do grupy kontrolnej. Z kolei niższy poziom tłuszczu w ciele podnosił zdolność komórek beta do regulowania poziomu cukru.
Wyniki te pokazują, że interwencja za pomocą diety wegańskiej pomaga zapobiegać cukrzycy.
Źródło:
Physicians Committee for Responsible Medicine
Kahleova H, Tura A, Hill M, Holubkov R, Barnard ND. A plant-based dietary intervention improves beta-cell function and insulin resistance in overweight adults. A 16-week randomized clinical trial. Nutrients. Published online February 9, 2018.