Dieta bogata w owoce, warzywa oraz inne bogate w błonnik produkty spożywcze pochodzenia roślinnego, poprawiają różnorodność bakteryjnej flory jelitowej w ciągu dwóch tygodni – zgodnie z badaniem opublikowanym w ‘Nutrients’.
Naukowcy ocenili skład flory bakteryjnej 248 uczestników dwutygodniowej interwencji dietetycznej, w trakcie której zwiększono spożycie błonnika.
Osoby, które spożywały więcej owoców, warzyw i produktów zbożowych, poprawiły różnorodność swojej flory jelitowej, w porównaniu do uczestników, którzy nie wprowadzili takich zmian w swojej diecie.
Diety wysokobłonnikowe
Diety wysokobłonnikowe zwiększają ilość bakterii powiązanych ze składnikami przeciwzapalnymi, powiązanymi z kolei z poprawą tolerancji glukozy i metabolizmu.
Źródła:
Klimenko NS, Tyakht AV, Popenko AS, et al. Microbiome responses to an uncontrolled short-term diet intervention in the Frame of the Citizen Science Project. Nutrients. Published online May 8, 2018.
Physicians Committee for Responsible Medicine