Diety wegetariańskie pomagają zapobiegać cukrzycy, według badania opublikowanego w Nutrition and Diabetes. Naukowcy przez pięć lat śledzili wzorce żywieniowe 2,918 uczestników na Tajwanie, analizując jednocześnie wskaźniki zachorowalności na cukrzycę.
Osoby na diecie wegetariańskiej miały o 35% niższe ryzyko rozwinięcia cukrzycy
– w porównaniu do osób na tradycyjnej diecie. Badacze zaobserwowali również 53% spadek ryzyka cukrzycy u osób, które przeszły na dietę wegetariańską.
Diety roślinne zawierają większą ilość błonnika i magnezu, co związane jest z poprawą sygnalizacji insuliny dzięki produktom pełnoziarnistym, warzywom oraz produktom sojowym a jednocześnie eliminacji tłuszczów nasyconych z produktów mięsnych.
Autorzy sugerują lekarzom stosowanie diety roślinnej jako interwencję w styl życia by walczyć ze zwiększonym ryzykiem cukrzycy powiązanym z zachodnimi wzorcami żywienia.
Źródło:
Physicians Committee for Responsible Medicine
Chiu THT, Pan WH, Lin MN, Lin CL. Vegetarian diet, change in dietary patterns, and diabetes risk: a prospective study. Nutr Diabetes. Published online March 9, 2018.