Diety wegetariańskie obniżają ryzyko cukrzycy – przykład populacji azjatyckich

42
Diety wegetarianskie i ryzyko cukrzycy_VeganSport.pl
diety wegetarianskie, ryzyko cukrzycy, cukrzyca

Diety wegetariańskie pomagają zapobiegać cukrzycy, według badania opublikowanego w Nutrition and Diabetes. Naukowcy przez pięć lat śledzili wzorce żywieniowe 2,918 uczestników na Tajwanie, analizując jednocześnie wskaźniki zachorowalności na cukrzycę.

 

Osoby na diecie wegetariańskiej miały o 35% niższe ryzyko rozwinięcia cukrzycy

– w porównaniu do osób na tradycyjnej diecie. Badacze zaobserwowali również 53% spadek ryzyka cukrzycy u osób, które przeszły na dietę wegetariańską.

 

Diety roślinne zawierają większą ilość błonnika i magnezu, co związane jest z poprawą sygnalizacji insuliny dzięki produktom pełnoziarnistym, warzywom oraz produktom sojowym a jednocześnie eliminacji tłuszczów nasyconych z produktów mięsnych.

 

Autorzy sugerują lekarzom stosowanie diety roślinnej jako interwencję w styl życia by walczyć ze zwiększonym ryzykiem cukrzycy powiązanym z zachodnimi wzorcami żywienia.

 

Źródło:

Physicians Committee for Responsible Medicine

Chiu THT, Pan WH, Lin MN, Lin CL. Vegetarian diet, change in dietary patterns, and diabetes risk: a prospective study. Nutr Diabetes. Published online March 9, 2018.

PODZIEL SIĘ