Przykład jadłospisu wegańskiego na 2600 kcal
Śniadanie
- Owsianka z granatem
- Płatki owsiane – 8 łyżki (80g.)
- mleko sojowe bez cukru – 1 szklanka (240g.)
- granat – 4 łyżki (68g.)
- Rodzynki, suszone – 1 łyżka (15g.)
- Kiwi – 1 szt. (50g.)
- Migdałowe masło – 1 łyżka (20g.)
- Płatki gotować lub moczyć w ciepłej wodzie aż zmiękną,
- Dodać pozostałe składniki (owoce, orzechy, masło),
- Zalać mlekiem.
II Śniadanie
- Hummus 80 g
- Chleb żytni razowy – 3 kromki (90g.)
- Kiełki brokułu. surowe – 15 g
- Pomidor – 100 g
Hummus
Składniki
- 240 g ciecierzycy ugotowanej,
- 2 łyżki Tahini,
- 1 łyżka świeżego soku z cytryny,
- przyprawy: sól, kmin rzymski, pieprz, zimna woda jako dodatek dla konsystencji
Przygotowanie:
- Zmiksować ciecierzycę z tahini, sokiem z cytryny i doprawić.
- Jeżeli masa będzie za gęsta, dodawać zimnej wody i sprawdzać konsystencję.
Obiad
- Makaron z sosem „serowym”
- Bazylia świeża – 10 g
- Makaron pełnoziarnisty suchy – 60 g
- Brokuły – 200 g
- sos
- orzechy nerkowca – 2 łyżki (30g.)
- mleko sojowe Alpro bez cukru – 50 g
- Drożdżowe płatki – 5 g
- Soczewica czerwona, nasiona suche – 5 łyżki (50g.)
- Makaron i brokuły ugotować osobno,
- Orzechy moczyć w ciepłej wodzie przez min 1 godz. (a lepiej ok 4),
- Soczewicę ugotować po czym przerzucić do blendera, dodać namoczone orzechy i zmiksować na gładką masę,
- Dodać mleko i płatki drożdżowe, doprawić kurkumą, solą, pieprzem, oregano i bazylią,
- W razie potrzeby dolać więcej mleka (konsystencja powinna być luźna),
- W dużym rondlu wymieszać sos z makaronem i pokrojonymi brokułami, podgrzać chwilkę mieszając delikatnie.
Podwieczorek
- Waniliowy budyń jaglany
- Kasza jaglana – 3 łyżki (45g.)
- Mleko migdałowe z wapniem – 1 szklanka (250g.)
- syrop klonowy – 10 g
- Borówki – 2 garście (100g.)
- Banan – 1 mała porcja (150g.)
- Kaszę ugotować na wodzie (proporcja 1:2) pod przykryciem na małym ogniu,
- Jeszcze ciepłą zmiksować z syropem i mlekiem,
- Dodać orzechy i owoce na wierzchu.
Kolacja
- Curry z ryżem, cieciorką i mlekiem kokosowym
- Curry
- Pomidory w puszce – 200 g
- Papryka czerwona – 50 g
- Papryka żółta – 50 g
- Brokuły – 150 g
- Cukinia – 200 g
- kokosowe mleko z puszki lub jogurt sojowy – 40 g
- Pietruszka, liście – 10 g
- Ryż brązowy – 4 łyżki (60g.)
- Cieciorka produkt ugotowany – 0,5 szklanki (85g.)
- Curry
- W dużym rondlu dusić na wodzie warzywa z dodatkiem przypraw (czosnek, imbir, kmin, kolendra mielona, kurkuma, cząber),
- Kiedy warzywa zmiękną, dodać ugotowaną cieciorkę i mleko kokosowe,
- Gotować wszystko do miękkości, doprawić jeszcze pieprzem i solą,
- Ugotować ryż.
W ciągu dnia
Woda, suplement witaminy B12, witaminy D i kwasów omega-3
Orzech brazylijski pochodzący z Peru
Wartość odżywcza jadłospisu
2610 kcal
102 g białko
71 g tłuszcz
438 g węglowodany
66 g błonnik
– Dietetyk, specjalistka diet roślinnych oraz praktyk diety nieprzetworzonej Zobacz więcej