Ludzie, którzy rozpoczynają diety niskowęglowodanowe, mogą nie doświadczyć wzrostu poziomu cholesterolu. Jak to możliwe? Ponieważ w jakikolwiek sposób uzyskana utrata masy ciała, może obniżyć poziom cholesterolu.
Możesz jeść same pączki i obniżyć poziom cholesterolu, jeśli nie jesteś w stanie zjeść wystarczająco dużo pączków dziennie, niezbędnych do utrzymania masy ciała. Dlatego też, zażywanie kokainy może również obniżyć cholesterol. Chemioterapia może drastycznie obniżyć poziom cholesterolu. Gruźlica może zdziałać cuda z twoją talią. Wszystko, co obniża masę ciała, może obniżyć poziom cholesterolu, ale celem nie jest przecież to, aby dopasować się do węższej trumny.
Dbamy o czynniki ryzyka sercowo-naczyniowego, takie jak cholesterol, ponieważ zależy nam na zdrowiu naszego układu krążenia, zdrowiu naszych tętnic.
Jednak teraz mamy badania, które zmierzyły wpływ diet o niskiej zawartości węglowodanów bezpośrednio na tętnice. Przegląd wszystkich najlepszych dotychczasowych badań wykazał (ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23829973), że dieta o niskiej zawartości węglowodanów upośledza funkcję tętnic, o czym świadczy zmniejszony stopień rozszerzenia tętnicy (ang. FMD – flow-mediated dilatation), co oznacza, że diety niskowęglowodanowe skutecznie usztywniają tętnice ludzi. Dodatkowo od czasu publikacji tej metaanalizy zostało opublikowane nowe badanie (ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22850317), które wykazało to samo.
Diety charakteryzujące się wysoką zawartością białka i tłuszczu, ale niską zawartością węglowodanów, wiązały się z gorszą funkcją małych tętnic obwodowych
– ponownie mierząc przepływ krwi do kończyn. Ale krążenie obwodowe nie jest tak ważne, jak krążenie w tętnicach wieńcowych, które karmią nasze serce.
Do tej pory istnieje tylko jedno badanie, które zmierzyło rzeczywisty przepływ krwi do mięśni serca ludzi będących na dietach niskowęglowodanowych, oto i ono: ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11108325. Dr Richard Fleming, znakomity kardiolog – specjalista medycyny nuklearnej – włączył 26 osób do kompleksowego badania wpływu diety na czynności serca, przy użyciu najnowszej technologii obrazowania w medycynie nuklearnej – tzw. SPECT [tomografia emisyjna pojedynczych fotonów – przyp. red.] – w rzeczywistości umożliwiając sobie bezpośredni pomiar przepływu krwi w obrębie tętnic wieńcowych.
Następnie umieścił wszystkich na zdrowej diecie wegetariańskiej, a rok później skany powtórzono.
Do tego czasu jednak, 10 pacjentów zrezygnowało, decydując się na modną niskowęglowodanową dietę. Początkowo zakładam, że był rozczarowany, ale pewnie szybko uświadomił sobie, że pojawiła się niespotykana szansa badania. Posiadał obrazowanie 10 osób po diecie o niskiej zawartości węglowodanów i 16 osób po diecie o wysokiej zawartości węglowodanów. Jak wyglądałyby ich serca na koniec roku? Możemy omawiać czynniki ryzyka w nieskończoność, ale, pytanie: czy w porównaniu do grupy wegetariańskiej choroba niedokrwienna serca u pacjentów na diecie podobnej do diety Atkins’a poprawiła się, nasiliła się, czy pozostała bez zmian?
Osoby na diecie wegetariańskiej wykazały odwrócenie choroby serca, jak oczekiwano. Ich częściowo zatkane tętnice dosłownie oczyściły się.
Mieli 20% mniej płytki miażdżycowej w tętnicach na koniec roku, w porównaniu ze stanem początkowym. Co się stało z tymi, którzy porzucili dietę leczniczą i przestawili się na dietę niskowęglowodanową? Ich stan znacznie się pogorszył: od 40%- 50% bardziej zatkane tętnice pod koniec roku.
Są najlepsze dane jakie mamy, wskazujące na zagrożenie wynikające z diety o niskiej zawartości węglowodanów, i nie tylko dotyczące pomiaru czynników ryzyka, ale również rzeczywistego przepływu krwi w sercach ludzi na różnych dietach. Oczywiście powód, dla którego dbamy o przepływ krwi serca, to uniknięcie śmierci, a niedawno opublikowana metaanaliza (ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23372809) w końcu zmierzyła punkt końcowy – śmierć.
Wniosek: diety o niskiej zawartości węglowodanów były związane ze znacznie wyższym ryzykiem śmiertelności całkowitej, co oznacza znacznie krótszą żywotność.
Autor: dr Michael Greger
Źródła:
http://nutritionfacts.org/
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23372809
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22850317
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7495312
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11108325
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22905670
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23294905
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10959514
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23829973