Zielone warzywa liściaste zmniejszają ryzyko chorób serca u młodzieży

255
Zielone warzywa lisciaste i choroby serca_VeganSport.pl

Dzieci i młodzież z niskim spożyciem filochinonu (formy witaminy K), mogą być narażone na powiększenie zastawek serca, według badań opublikowanych w magazynie Journal of Nutrition.

 

Naukowcy prześledzili zapisy dotyczące diety 766 uczestników w wieku 14-18 lat, monitorując jednocześnie strukturę i funkcjonowanie ich naczyń krwionośnych.

 

Porównując wyniki osób, które spożywały największe ilości witaminy K z takich warzyw, jak szpinak czy kapusta oraz inne zielone warzywa liściaste zauważyli, że osoby przyjmujące najniższe ilości witaminy K były bardziej narażone na powiększenie naczyń krwionośnych.   

 

Ten rodzaj powiększenia naczyń – zazwyczaj obserwowany u dorosłych – na ogół powoduje podwyższone ciśnienie krwi oraz inne powikłania sercowe. Autorzy sugerują więc, że ustalenia te pomogą w rozwinięciu zarówno leczenia, jak i działań prewencyjnych dotyczących funkcjonowania i zdrowia układu krążenia u dzieci i młodzieży.

 

Źródło:

Physicians Committee for Responsible Medicine

Douthit MK, Fain ME, Nguyen JT, et al. Phylloquinone intake is associated with cardiac structure and function in adolescents. J Nutr. 2017;147:1960-1967.

PODZIEL SIĘ